reede, 23. aprill 2010

Vookogu - Netvibes.com

Uudisvoogude agregaatorid e. vookogud (nt. Netvibes, Pageflakes) võimaldavad tellida ja kombineerida erinevaid infovooge vastavalt infotarbija vajadustele.

Vookogud töötavad teatud infovahetusstandardite: RSS ehk Realy Simple Syndication (xml, rss, rdf), Atom feed – Atom Syndication Format (atom) alusel, tõmmates kasutajani elemente – artiklite pealkirju ja artikli algusest pärinevat tekstilõike, pilte ning linke artiklite tõelise asukohani, terviktekste. Sellist edasitoimetamise viisi nimetatakse sündikatsiooniks.

Sinu poolt erinevatest allikatest tõmmatavaid vooge saab tellida ka ühest agregaatorist teise voogude loetelu e. OPML failina – see võib osutuda vajalikuks, kui tahad vookogu vahetada või soovib mõni kaaslane sinu vookogusse tõmmatud infot lugeda.

RSS või Atom standardil töötavad otsingumootorid indekseerivad üksikuid elemente veebisaidist (nt. Postimehel on eraldi infovood kultuur ja teadus) ja võimaldavad vookogu omanikul luua endale meelepärastest elementidest uue infokanali. See lihtsustab nii ajalehtede, börsiuudiste, huvipakkuvate teemade kui ka sõprade ajaveebide jälgimist.

Vookogusid saab kasutada nii veebipõhiselt (nt. Pageflakes, Bloglines, Netvibes) kui ka oma arvutite veebibrauserites (nt. IE, Mozilla, Firefox, Flock), kuhu uudisvoogude sirvijad on juba sisse ehitatud.

Veebipõhine vookogu võib olla kättesaadav vaid vookogu omanikele, kuid alati on võimalik muuta vookogu avalikuks „maailmaks“. Vookogud moodustavad omalaadse paindliku ja areneva info-ökosüsteemi, sest võimaldavad kujundada kasutajasõbralikke infonišše. Võimalused seadistada vookogude kasutajaõigusi varieeruvad – näiteks saab Pageflakes vookogus anda kasutajatele nii osalisi vaatamisõigusi kui ka õigusi vookogu lehekülgi muuta.

Vookogusse saab tõmmata erinevaid vidinaid, mistõttu vookogu on suurepärane vahend enda paindliku veebinäo loomiseks või kaaslaste sotsiaalsete veebitegevuste koondamiseks. Loe lisaks...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar